Tant si us agrada el vi com si no, de ben segur que durant les vostres visites al supermercat o a la bodega més propera haureu vist que, darrerament, han aparegut tres tipus de vins sobre els quals fins fa un parell d’anys no havíem sentit parlar-ne gaire: els vins ecològics, els vins naturals i els vins biodinàmics. Ara bé, de què es tracta cadascun d’ells? Quines són les seves diferències?En primer lloc, aquests tres tipus de vins es consideren vins saludables, és a dir, durant el seu procés d’elaboració no s’ha alterat el seu ritme ni al camp, ni al celler ni a l’ampolla. A més, aquests tipus de vins no porten incorporat cap tipus d’element químic agressiu i tots els seus components són d’origen orgànic. Per tant, la seva essència és completament natural i no es veu alterada per cap element químic, cosa que és molt beneficiosa per al nostre organisme i per a la nostra salut.

Darrerament, aquests tipus de vins s’han popularitzat perquè la viticultura ha intentat deixar de banda el conreu intensiu de les vinyes i l’elaboració i la producció estandarditzada de vi. Per tant, els productors de vi han tornat a apostar pels processos naturals i per cuidar tant la matèria primera com el procés d’elaboració del vi. Com a resultat, s’han obtingut vins d’una gran qualitat i molt saludables.

Abans de començar a parlar dels diferents tipus de vi, cal tenir en compte que no hi ha una normativa clara que identifiqui les nomenclatures del vi de manera oficial. No obstant això, intentarem donar una visió global de les diferències entre els vins ecològics, els vins naturals i els vins biodinàmics per tal que els pugueu identificar sense cap mena de problema.

Començarem amb el vi ecològic, també anomenat orgànic o biològic, que es pot identificar amb el segell del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Aquest distintiu indica que el vi compleix uns paràmetres mínims i unes condicions de conreu, elaboració i embotellament regulades pel Consell Regulador. Això vol dir, per exemple, que a les vinyes no s’hi apliquen substàncies perjudicials per a la salut de les persones.

D’altra banda, el vi biodinàmic disposa de la certificació de Demeter, una associació ecològica que vetlla perquè el vi hagi estat elaborat en una finca que compleixi els criteris de l’agricultura biodinàmica. Encara que a Catalunya hi ha pocs cellers certificats per Demeter, trobareu vins biodinàmics amb el segell del CCPAE a l’ampolla seguit d’una identificació que certifica que aquell vi és biodinàmic o que en el procés d’elaboració s’han portat a terme accions biodinàmiques.

Pel que fa a l’agricultura biodinàmica, cal saber que es basa en l’energia del Cosmos i l’incorpora com un element rellevant al llarg de procés productiu. Per tant, s’intenta que els cultius donin el millor que la terra i l’univers els proporciona mitjançant accions biodinàmiques a partir d’elements naturals que fomenten la força de cada conreu en cada època de l’any tenint sempre amb compte els astres. Aquest tipus de mètode respecta completament les vinyes i el seu fruit és d’una qualitat excel·lent.

Finalment, el vi natural és aquell que no es filtra i que no compta amb cap producte afegit. Per tant, va del camp al celler i fermenta espontàniament. Aquest tipus de vi no pateix pràcticament cap manipulació durant el seu procés d’elaboració i no conté anhídrid sulfurós afegit. El vi natural és sempre ecològic i, segons com es treballi al camp i al celler, també pot ser biodinàmic. Aquests vins compten amb un logotip de l’Associació de Vins Naturals, però no és un certificat oficial.

Ara que ja coneixeu les diferències entre aquests tres tipus de vins, no perdeu l’oportunitat de tastar-los per descobrir el millor sabor dels vins elaborats a la nostra terra de manera natural, biodinàmica i ecològica.